Joskus pienenä teininä tutustuin muutamaan streittariin. ihailin näiden (tuntemieni vegaanien) kieltäytymistä. Eläinkunnan tuotteiden lisäksi pannassa oli kaikki päihteet, mukaan luettune tee, kehvi, etc. Streittarit oli helppo tunnistaa X:stä kämmenselässä. Kyseinen symbooli oli lähtöisin New Yorkin kapakoista, missä alaikäiset merkittiin jo ovella, että baarimikot tietäisivät klubeissaan, kenelle voivat myydä viinaa. Tosi hc-sXe:t tatuoi niskaansa tai käteensä X:n ja peitteli sitä sitten muutaman vuoden päästä, kun ideologian haihtuessa viina alkoi taas maistua.

Itse join ensimmäisen kerran joskus 14 ikävuoden kieppeillä paikallisessa elävän musiikin klubissa. Siitä lähtien alkoholi - yleensä Marlin omenaviini - kuului viikonloppurutiineihin niinä viikonloppuina, joina partio ei täyttänyt kalenteria perjantaista sunnuntaihin. Lukion aikana maistui olut tiuhempaankin, epilepsialääkkeistä huolimatta.
Jotenkin en koskaan saanut älytöntä kiksiä juomisesta, mutta seurassa selvin päin ei koskaan ollut kivaa. Pettymyksiä ja järkytyksiä osasin sen sijaan huuhtoa kurkusta ihan ammattilaisen ottein. Sinne meni hiekkalaatikkokaverin itsemurha, saksalaisen pomon pahimmat päivät, ns. poikaystävän toinen tyttöystävä ja mitä-niitä-nyt-oli.

Olen jo pidemmän aikaa juonut lähnnä poikkeustilanteissa ja silloinkin vähän. Lopullinen väliaikainen stoppi tuli sitalopraamien myötä. En olisi ikinä uskaltanut kuvitella, että alkoholista pidättäytyminen tuntuu sitä paremmalta, mitä kauemmin sitä kestää. Yhtäkkiä maistamani kuohari olikin pahaa. Olut ei maistu. Ja pään raksuttaminenkin on aivan mainiota.
Lähden ihan mielelläni pippaloista aiemmin kotiin, kun muut alkavat käydä rasittaviksi. Seuraavana aamuna pääsen ajoissa sängystä ylös, eikä koko päivä kulu krapuloidessa.

Vaikka siirtyisinkin uudelleen vegaaniseen ruokavalioon ja jättäisin satunnaisen kahvin hörppäilyn sitä enemmän kaipaaville, ei X:n tatuointi olisi edelleenkään ajankohtaista. Joskus aiemmin kuvittelin, että kieltäytyisin ideologoisista syistä, jos joskus lopettaisin alkoholin käytön. Nyt huomaan tehneeni sen - ainakin toistaiseksi - muttaa ihan ego-motiiveilla.

Onko joku nähnyt mun ismejä?