Saksalaisittain poliittisella vasemmalla laidalla liikuskellessa keikenlainen seksismi kuuluu tabujen, siis Tabujen joukkoon. Kotona Kämppikset järjestivät inkvisition ositettuani lievää kulttuurirelativismia tukiessani toista Kämppistä, joka totesi, että ei voi tuomita jokaista itse feministinä raiskauksesksi määrittelemäänsä aktia, ellei "uhri" koe tulleensa väärinkäytetyksi.
Aamulla huomasin kolmannen kerroksen vessassa Nikke Knatterton sarjakuvan, jonka yksi invisiittoreista oli jättänyt luettavaksi. Muistelin telkkarista katselemaani sarjaa lämpimästi, kunnes totesin karun realiteetin olevan juuri sitä, mitä SSS (saksalainen seksismisäännöstö) määrittelee pahaksi. Ei sivua ilman tissejä ja viehätysvoimaa.

Koska ope pyysi lisää Bolivia-anekdootteja, joka tosiaan on hiukka jäänet unholaan, mainitaan sitten tässä yhteydessä seksismi.
Periaateessa quechua-kulttuuri rakentuu qhariwarmi (mies/nainen) periaatteen varaan. Teoriassa mies ja nainen muodostavat dualistisen kompleksin, jonka sisällä ei pidä tehtävänjakoa ja rooleja rikkoman. Markkinatalouden ja palkkatyön luvattuna aikana miehet maaseudulta ovat useimmiten huitsin nevadassa ja naiset ovat sitten kotonaan sekä qhari (mies) että warmi (nainen).
Osittain tästä konseptista johtuen eräskin tutkijatäti totesi, että quechua-kulttuurissa ei machismia tunneta. Pitää osittain paikkansa. Miehen rooli ei ole naista omistava eikä miehisyys sinänsä korostu erityisesti.
Tästä (vai näistä?) tasa-arvosta hehkuttaessaan tutkijattaret unohtavat usein mainita, että hienot konseptit eivät estä arkipäiväistä seksismiä. Naiset eivät kuulemma osaa ja uskalla voidakseen toimia niissä ja näissä johtotehtävissä, mikäli hommaan on saatavissa mies. Hädän tullen kyllä muistetaan, että kaikki on tasa-arvoisia. Onhan se kirjoitettu osuuskunnan sääntöihinkin. Vähän kännissä voi lähennellä kaikkea, mikä liikuu ja korostaa omaa miehisyyttään vihjailemalla panosta ja polygamiasta.
Naisten mukautuminen on itselleni kaiken käsityskyvyn ulkopuolella. Kaikkihan tietää, että miehet ei koskaan ole uskollisisa. Asiaa voi edistää vahtimalla puolisoaan aina tämän kännätessä. Johtotehtävät hoidetaan parhaassa tapauksessa ilman valmistautumista. Ainahan vähän voi kirjaa pitää, vaikka ei osaisikaan laskea tuhanteen. Pakko, kun katos meillä on toi qhariwarmi ja kun ei ole miehiä, naisen täytyy paikata.
Paikkauskonsepti toimii muuten vain yhteen suuntaan. Miehen ei tarvitse ottaa kotona aisoja, vaikka nainen olisi viikon poissa. Sinäaikana lapset keittää itse ruokansa tai menee tädille kylään.


Suosittelen muuten lämpimästi kokeilumielessä skandittomalla näppäimistöllä kirjoittamista. Palaa se niin sanottu käämi, tai kaeaemi.