124902.jpgKuvassa perunan istutuksen välissä perunansyöntitauko 3800 mmp.

Ihmisvihaaja on Perussa ja aikoo matkata tasan sinne, missä itse viimeksi olin. Jo meinaa olla tippa linssissä, kun mietin pientä kummityttöäni ja kaikkia rakkaaksi käyneitä ihmisiä, joiden kanssa olen raahannut pellolle laaman kakkaa, istuttanut papuja, jahdannut lampaita tai vähän isompia ötököitä, erottanut quinuan jyvät akanoista, kuunnellut perheväkivaltatarinoita, tarinoita kuolleista lapsista,  pahoista puolikkaista vanhemmista, petollisista aviomiehistä, varkauksista ja taloudellisista ongelmista. Oikeasti halusin vain tietää, miten quinua kasvaa, ja mihin sitä vaihdetaan.

En voi olla jakamatta sisäpiirin off the track - matkaopastusta, josta jokainen backpacker pissisi hunajaa. Jos joku tämän toteuttaa, niin on syytä ostaa Uyunista kilokaupalla hedelmiä ja jakaa ne enemmän tarvitseville.

Bussi Uyunista Mañicaan kulkee (muistaakseni) tiistaisin ja torstaisin. Kyseessä on bussi, joka itseasiassa menee San Juaniin, mutta pysähtyy joka ikisessä tuppukylässä ja estanciassa. Matkan aikana ehtii katsella pari tuntia suola-aavikkoa, mutta ei esimerkiksi näe suolasta tehtyä hotellia, tai saarina puhuteltuja vuoren huippuja, joita en itse ole pitänyt kummoisina.
Mañicaan kannattaa soittaa ( +591 2 6137290) etukäteen ja kysyä Doña Marthaa tai Doña Miriamia, jotka molemmat vukraavat huoneita. Marthalla on posliinipönttö, Mirianilla ei. Martha myös ruokkii ihmisiä ja pitää olemattoman kokoista kauppaa.
Mañicassa ei ole liikaa nähtävää. Vuoren huipulla on "paranneltuja" raunioita ja halutessaan voi päästä esim Doña Fidelian tai Doña Darian mukaan laamoja jahtaamaan.
Matkaa kannatta jatkaa seuraavalla bussilla San Juaniin, jossa asuu noin sata perhettä, joista joillain on jopa oma auto. Tähän aikaan vuodesta on talvi, eli viljelijät ei viljele, ja joku saattaa hyvinkin lähteä kuskaamaan lagunoille. Ei takeita.

Löysin netistä kartan, jossa mittakaavat on ihan järkevät. Tästä voit päätellä, että ellet löydä ketään autollista San Juanista, jää lagunat näkemättä. Siispä toinen vaihtoehto elämysturistille on tehdä ensin järjeststty kierros ja hypätä San Juanissa tai Mañicassa kyydistä (molempien läpi ajetaan enivei jeepillä), mistä matkaa voi jatkaa päinvastaisessa järjestyksessä. Bussi takaisin vastaavasti keskiviikkoisin ja perjantaisin (kai...).

Jos joku tämän luettuaan ikinä kyseisen rundin tekee, niin saapi kirjoittaa etukäteen sähköpostia ([email protected]), että saan lähettää terveisiä.