Pelkokerroin

Pelko on mielenterveyspotilaan perheelle tuttu tunne. Itsemurhan riski nousee monessa psyykkisessä sairaudessa moninkertaiseksi.

Esimerkiksi depressiopotilaan "hyvä vaihe" ei takaa mitään. Huonossa kunnossa hänellä ei välttämättä ole edes energiaa itsensä vahingoittamiseen, mutta juuri ennen romahdusta, kun perheenjäsenet eivät osaa vielä olla varuillaan ja uskaltavat jättää potilaan yksin, silloin voimia on vielä jäljellä.

Taannoin, Tyypin neurologilla käynnin jälkeen, josta en tähän päivään mennessä ole kuullut sen enempää, Tyyppi oli selkeästi poissa tolaltaan ja huonossa kunnossa, minkä sillä kertaa kaikki läsnäolijat huomasivat.

Kämppis: Saanko kysyä jotain?
Marri: Joo.
K: Ootko sä ihan varma, ettää Tyyppi ei tee mitään itselleen, kun se lähti tossa kunnossa ulos?
M: -
M: -
M: -
M: En. Mutta jos alan tosissani ajattelemaan vielä sitäkin, voin heittää heti pyyhkeen kehään.

Nyt pari päivää Tyypillä on mennyt alkaneen työharjoittelun takia vähän paremmin, joskin eilinen episodi vaikutti negatiivisesti. Kuinka pitkälle joustaminen on järkevää? Kuinka pitkään toisen voi antaa ylittää omia rajojaan psyykkisen sairauden akuutin vaiheen vuoksi? Entäs, kun se akuutti vaihe kestää seitsemän kuukautta ja loppua ei näy?

Olen asettanut suhteen jatkumisen ehdoksi aktiivisen hoitoon hakeutumisen helmikuun puoliväliin mennessä ns. itsesuojelutoimenpiteenä. Muussa tapauksessa pyytäisin jo tässä vaiheessa blogia lukevia ystäviäni miettimään, olisiko ensi kevään tai kesän aikana mahdollista ajella pakulla tänne ja hakea mut tavaroineni Suomeen. Yhdessä asumisen haittapuoli on ehdottomasti se, että suhteen loppuessa en mitenkään voi jäädä asumaan ihmisen kanssa samaan taloon ja kaupungissa tai maassa en oikein näe enää mieltä ilman omaa kerrostaloa ja puutarhaa ;)
Ei, en kokeile enää yhtään ainoaa kommuunia. Neljä kämppää kuudessa vuodessa aina uusine sosiaalisine kuvioineen on ollut ihan tarpeeksi.


Välihuomiona mainittakoon, että harmittaa ns. hiukan, kun Salakyyneleitä ei enää päivitetä. Aloin hiljalleen löytää nettivertaistukea.